Le tala fa'asolopito o le atina'e ma le ta'iala galue o moli ta'avale?

I le amataga o le seneturi lona 19, i le Aai o York i Egelani Tutotonu, o laei mumu ma lanu meamata na faʻatusalia ai faʻamatalaga eseese o fafine.Faatasi ai ma i latou, o le fafine lanu mumu o lona uiga ua ou faaipoipo, ae o le fafine lanu meamata e leʻi faaipoipo.Mulimuli ane, sa masani ona tutupu faalavelave tau taavale i luma o le maota o le palemene i Lonetona, Egelani, o lea na faagaeetia ai tagata i ofu mumu ma lanu meamata.I le aso 10 o Tesema, 1868, na fanau ai le uluai sui o le aiga moli faailoilo i luga o le sikuea o le fale palemene i Lonetona.O le pou moli na mamanuina ma gaosia e le inisinia Peretania o Hart i lena taimi e 7 mita le maualuga, ma tautau i se moli lanumumu ma Green Lantern - moli taavale afi, o le moli faailo muamua lea i luga o le auala o le taulaga.

f57553f41e548c86da421942ec87b8b

I lalo o le lamepa, na toso ai e se leoleo ma se pou umi le fusipaʻu e sui le lanu o le moli pe a manaʻo i ai.Mulimuli ane, sa faapipii ai se paolo moli kesi i le ogatotonu o le moli faailoilo, ma sa i ai ni fasi tioata mumu ma lanu meamata se lua i luma.Ae paga lea, o le moli kesi lea na maua mo le 23 aso, na faafuasei lava ona pa ma pe, ma maliliu ai se leoleo sa tiute.

Talu mai lena taimi, ua faʻasaina moli o le taulaga.E leʻi oʻo i le 1914 na taʻimua Cleveland i le Iunaite Setete i le toe faʻaleleia o moli auala, ae ua leva ona avea ma "moli faʻailoga eletise".Mulimuli ane, na toe aliali mai moli auala i aai e pei o Niu Ioka ma Chicago.

943668a25aeeb593d7e423637367e90

Faatasi ai ma le atinaʻeina o auala eseese o felauaiga ma manaʻoga o le faʻatonuga o fefaʻatauaiga, o le uluaʻi malamalama tolu lanu moni (lanu mumu, samasama ma lanu meamata) na fanau mai i le 1918. O se ata e tolu lanu lapotopoto fa-itu, lea e faʻapipiʻiina i luga o se olo. i luga o le Fifth Street i le Aai o Niu Ioka.Ona o lona fanau mai, ua matua faʻaleleia atili le feoaiga i le taulaga.

O le na faia le moli faailo samasama o Hu ruding o Saina.Faatasi ai ma le naunautaiga o le "faasaoina o le atunuu e ala i le faasaienisi", na ia alu ai i le Iunaite Setete mo se suʻesuʻega atili ma galue o se tagata faigaluega a le General Electric Company o le Iunaite Setete, lea na avea ai Edison, le tagata suʻesuʻe sili, ma taʻitaʻifono.I se tasi aso, sa tu ai o ia i se magaala pisi e faatalitali mo le faailo o le moli lanumeamata.Ina ua ia vaai atu i le moli mumu ma o le a alu atu, na pasi atu se taavale liliu ma se leo aasa, lea na fefe ai o ia i le afu malulu.Ina ua toe foi i le potu moe, sa ia mafaufau pea lava pea, ma iu ai ina mafaufau e faaopoopo se moli faailo samasama i le va o moli mumu ma lanu meamata e faamanatu ai i tagata e gauai atu i le tulaga matautia.O lana fautuaga na vave fa'amaonia e itu auai.O le mea lea, o moli lanu mumu, samasama ma lanu meamata, e pei o se aiga faʻatonu atoatoa, ua salalau i le lalolagi atoa i le fanua, sami ma felauaiga i luga o le ea.

O moli moli muamua i Saina na faʻaalia i le faʻatagaina o Peretania i Shanghai i le 1928. Mai le uluai fusi lima lima i le faʻatonutonuina o le eletise i le 1950s, mai le faʻaogaina o le faʻaogaina o le komepiuta i le mataʻituina o taimi faʻaonaponei, o moli uila ua faʻafouina pea. atiina ae ma faaleleia i le faasaienisi ma masini.


Taimi meli: Iul-01-2022